замовляй футболку

Sep 5, 2010

Еволюція мобільного широкосмугового доступу у мережах 3G/HSPA.

У Ericsson Academy є декілька безкоштовних підручників, які у простій та доступній формі розказують про різноманітні технології, один з них я хочу показати читачам свого блогу.

Автором підручника The Evolution of Mobile Broadband є Portfolio Marketing Manager Ян Дерксен (Jan Derksen), магістр наук Технологічного університету Ейндховена (Голландія), який працює у компанії з 1994 року.

(клініть на зображенні для переходу до підручника)


За 9 хвилин, у простій і доступній формі Ян розпвідає про три технолігії, які дозволяють підвищити пікову швидкість у мережах UMTS/HSPA до 21, 28, 42, 84 та 168Мб/с.


Добавлю від себе, що мережі із піковими швидкостями не менше 21Мб/с називають Evolved HSPA,  HSPA+, HSPA Evolution, а у термінології Nokia Siemens Networks - I-HSPA. У маркетингових цілях оператори та постачальники обладнання вводять позначення 3.5G чи 3.75G, хоча такі позначення з дробами не стандартизованими (як і використання 4G для LTE та WiMax), а отже 3.75G одного оператора може забезпечувати менші пікові швидкості, аніж 3.5G іншого.

За даними The Global mobile Suppliers Association, станом на кінець липня у світі налічується 63 комерційних HSPA+ мереж у 35 країнах, із них 7 із піковою швидкістю у 28Мб/с та три мережі із 42Мб/с, а до кінця року кількість високошвидкісних мереж зросте до 95-100. До кінця 2010 року 3 Scandinavia запустить першу у світі комерційну мережу із піковою швидкістю у 84Мб/c, про плани будівництва якої у діапазоні 900МГц було повідомлено ще у січні.

Слід зауважити, що одночасне вкористання смуги 20МГц, кодування 64QAM та MIMO, що дозволить досягти пікової швидкості у 168Мб/c, буде сертифіковане лише у 3GPP Rel. 10, остаточні специфікації якого будуть затверджені не раніше жовтня 2010 року, а на комерційні контракти раніше середини 2011 року розраховувати не варто.

No comments:

Post a Comment