замовляй футболку

May 27, 2010

Freshetel та Intellecom - українські 3G оператори по технології WiMax

Незважаючи на великі літери 4G на рекламних бігбордах із задертою спідницею, мобільний WiMax не є "технологією четвертого покоління".

Для початку слід розібратись, що таке 3G та 4G.

Те що нам відоме як 3G описується у International Mobile Telecommunications-2000 (IMT-2000) - специфікацією затвердженою Міжнародним телекомунікаційним союзом (International Telecommunication Union), і радіоінтерфейси, які входять у "третє покоління" описані у рекомендації ITU-R M.1457, перша редакція якої була узгоджена ще у 1999 році.



Початково рекомендація описувала п'ять технологій, які відносяться до 3G, проте у 2007 році список був доповнений стандартом IEEE802.16[1], а отже WiMax став третім поколінням мобільного зв'язку.

Щож стосовно 4G? Міжнародний телекомунікаційний союз (ITU) планує випустити специфікації IMT-Advanced, який описуватиме наступне покоління мобільного зв'язку. Осінню 2009 року ITU повідомив, що шість технологій розглядаються у якості кандидатів у IMT-Advanced. Очікується, що ці технології будуть затверджені як справжнє 4G у жовтні 2010 року[2]. До цього ж часу ні одна із існуючих технологій не віноситься до четвертого покоління (це стосується і LTE).

Можливо WiMax є кандидатом у 4G, а затвердження IMT-Advanced лише формальність? І так і ні, офіційними кандидатами у 4G є 3GPP LTE Release 10 (та наступні релізи, більш відоме під назвою LTE-Advanced) та IEEE 802.16m, більш відомий як WiMAX Release 2. Проте Release 2 стандарту WiMax очікується лише у кінці 2011 року[3], за даними організації WiMax Forum, яка безпосередньо розвиває цей стандарт зв'язку. Існуючий ж на мережах ТОВ «Українські новітні технології» (FreshTel) та ТОВ «Інтелеком» (Intellecom) WiMax Release 1.5 (IEEE802.16e) відноситься (згідно ITU-R M.1457-8) до третього покоління і не є кандидатом на четверте.

Підсумовуючи написане, на даний момент 4G немає не лише в Україні, але і у світі, а красиві надписи 4G на рекламі WiMax слід сприймати виключно як частину бренду компанії.

[1] ITU Radiocommunication Assembly approves new developments for its 3G standards
[2] IMT-Advanced (4G) Mobile wireless broadband on the anvil
[3] WiMAX(TM) Ecosystem Backs IEEE 802.16m for IMT-Advanced and Future Proof Roadmap

7 comments:

  1. Тогда нужно наказать оператора за не достоверную рекламу, которая водит в заблуждение

    ReplyDelete
  2. мене тут цікавить, як би оператори назвали свою мережу після апгрейду на 4G (IEEE802.16m). Full 4G, Truly 4G, Turbo 4G, 4G+, 4.5G...?

    ReplyDelete
  3. А телефон HTC Evo 4G оказывается тоже не 4G телефон потомучто работает на IEEE 802.16e стандарте. И росийская Yota и америкосный Sprint Nextel - все врут. Какая досада.

    ReplyDelete
  4. Все лгут (c). А по факту так і є, і Yota, і Sprint Nextel і TeliaSonera не надають послуг у 4G, оскільки на даний момент ні WiMax IEEE802.16e ні LTE (3GPP LTE Rel.8) не є технологіями четвертого покоління

    ReplyDelete
  5. Несмотря на маркетинговые заявления отдельных вендоров и операторов, ни одна из ныне существующих технологий еще не является технологией 4G. Ее просто не существует. Технологии, претендующие на право называться технологиями 4G, или IMT Advanced, должны быть утверждены Международным союзом электросвязи – главным органом стандартизации телекоммуникаций в мире. Для этого в начале ноября на его рассмотрение была подана документация, описывающая стандарты LTE Advanced и IEEE 802.16m. Основная цель разработчиков LTE Advanced – добиться пропускной способности до 1 Гбит/cек. Судя по всесторонней поддержке LTE Advanced в отрасли мобильной связи, уже сейчас понятно, что она станет ключевой технологией 4G.
    (с) Питер Зехетнер, "Эрикссон Украина", из интервю Коммерсантъ

    ReplyDelete
  6. ничего... вот когда появится у нас первый лте-провайдер, ну, скажем, года через два, он будет гордо писать "пять же - лучше чем четыре":) Потому что 4 же в умах потребитяля надежно связали с ваймаксом.

    ReplyDelete
  7. jin: как HD-телевизоры ("HD" и "Full HD") => "4G" and "Full 4G" :)

    ReplyDelete