замовляй футболку

Jan 13, 2011

Як працють туристичні SIM-карти?

Що таке туристична SIM-карта? Це звичайна (U)SIM-картка передоплаченого зв'язку, призначена для роботи у роумінгу у GSM та UMTS-мережах. Як і картки інших операторів, купивши стартовий пакет абонент отримує телефонний номер (MSISDN) , телефонний код залежатиме від того, де і яка сім-картка придбана, у багатьох випадках це +372 (Естонія) чи +44 (Велика Британія, такі картки популярні у Європі). Подальша розповідь буде на прикладі карт, поширених в Україні (TravelSIM, Гудлайн, SIMFORTOUR, TezGSM, SIM-travel, тощо). Як і інші SIM-картки, вона може бути і у форматі micro-SIM (Mini-UICC 3FF).



Вказані картки мають номер із телефонним кодом Єстонії (+372), і фактично є катками "віртуальних операторів" (MNVO) естонського оператора OY Top Connect (CSC Telecom Estonia, MCC 248 MNC 04), які призначені для роботи лише у роумінгу. Сам CSC Telecom не має власної рідіопідсистеми (BSS, у термінології GSM), але має роумінг-угоди із багатьма мережами по усьому світу, де і надаються послуги зв'язку у роумінгу.

При цьому, оператор широко використовує VoIP для завершення дзвінків на телекомукаційні мережі, а також використовує call-back. Для цього використовується IN/SCP-платформа за допомогою USSD-платформи (USSDC). Вихідний дзвінок здійснюється як USSD-запит вигляду *148*номер_абонента# (наприклад *148*00380671234567#). Такий USSD-запит завжди потрапляє на USSDC "домашньої мережі" (пояснення цьому шукайте у GSM 02.90 і GSM 03.90), після чого платорма ініціює зворотній дзвінок та дзвінок на номер, які об'єднуються у конференцію. А отже, у роумінгового абонента (абонента туристичної SIM-карти) такий дзвінок буде вхідним.

Останнім часом, у частині мереж роумінг-партнерів з'явилась можливість здійснювати набір "звичайним способом" (наприклад +380671234567). При цьому здвінок завершується, а платформа, як і при USSD-запиті ініціює зворотній звінок і об'єднує його із дзвінком викликаємому абоненту у конференцію. Швидше за усе, це можливо у мережах, із якими є CAMEL-роумінг із використанням IN-платформи. При вихідному дзвінку відбудеться запит "своєї" IN по CAP, відповіддю буде заборона виклику, а отже виклик завершиться. Зразу після цього, платформа ініціює дзвінок за схемою описаною вище.

На чому заролбляє оператор? На інтерконекті. При вхідному дзвінку (завершенні дзвінка на власній номерній ємності) оператор отримє плату за завершення (інтерконнект) від операторів, з чиїх мереж дзвінок був ініційований, чи транзитних операторів. Часто ця сума дозволяє запропонувати безкоштовні вхідні у ряді країн.

Корисно прочитати:
- Економимо на роумінгу
- Економими на роумінгу (2)
- Как устроен сервис realtime pre-paid связи изнутри (IN-платформы, SSP/SCP, ...)
- Какое отношение верблюд имеет к услуге роуминга для pre-paid абонентов?

2 comments:

  1. Я дуже здивований, але у моєї тестової TravelSIM MNC виявився 248 01, тобто картка належить EMT. Задався завданням купити собі SIM-ку у Естонії, з логотипом оператора

    ReplyDelete
  2. Якщо у когось є "туристичні" SIM-картки інших "операторів" - гляньте будь-ласка MCC та NMC. Це перші 5 цифр IMSI, яке можна подивитись наприклад за допомогою адндроїд-додатка Network Info II

    ReplyDelete