замовляй футболку

Feb 14, 2010

40G DWDM уже в Україні

Стрімкий розвиток зв'язку, як традиційної фіксованої та мобільної телефонії й телеметричних послуг, так і інноваційних послуг ґрунтованих на широкосмуговому провідному та безпровідному доступі, вимагає від операторів постійного розвитку.

Якщо ще кілька років тому канал E1 (2Mbps) дозволяв підключити декілька базових станцій чи забезпечити високошвидкісним доступом до всесвітньої мережі Інтернет клієнтів невеликого провайдера, то зараз така швидкість видається недостатньою середньому "домашньому користувачу". А сучасні мережі 3G можуть забезпечувати швидкості передавання даних до 84Mbps. Саме тому, для впровадження нових інноваційних послуг, технологій і забезпечення потреб клієнтів, оператори змушені розширювати ємності магістральних та міських транспортних мереж.

Великі оператори як транспорт використовують власні оптичні мережі, побудовані на базі технологій SDH та IP-MPLS. Проте декілька років тому, заради збільшення ємності транспортних мереж та захисту інвестицій, вони розпочали впровадження технології спектрального ущільнення каналів CWDM/DWDM.

Спектральне ущільнення WDM (Wavelength Division Multiplexing) забезпечує одночасну передачу по одній парі оптичних волокон декількох каналів (які можна порівняти із "трубами"). Причому канали можуть бути різних технологій (Ethernet, SDH, Fiber Chanel, тощо, за нашою аналогією із "трубами", в одній "траншеї" можуть лежати "труби" із "газом", "гарячою" та "холодною водою").



Технологія передбачає, що окрім різних технологій, канали можуть забезпечувати і різну швидкість передачі інформації (поряд із тонкою "трубою" з "холодною водою", може лежати товста "газова труба"). Для збільшення кількості каналів ("труб") у деяких випадках достатньо поставити додаткове обладнання лише у тих точках, між якими організовується додатковий канал (на відміну від SDH, у випадку якого додаткове обладнання потрібне і на усіх "проміжних" відрізках).

Ще кілька років тому усі постачальники телекомунікаційного обладнання пропонували рішення, які забезпечували передачу по кожному каналу 2,5Gbps (STM-16 чи 2хGbps Ethernet), дещо пізніше - стали доступні 10G (STM-64 чи 10GEth). Але технології розвиваються разом із потребами клієнтів, і зараз доступні прийомо-передавачі (транспондери) 40Gbps (з клієнтськими інтерфейсами 4xSTM-64 чи 4х10GEth, у перспективі - 40GEth та STM-256).

Постачальником обладнання DWDM для мережі ЗАТ «Київстар Дж. Ес. Ем.» вибрана компанія Cisco Systems, Inc., ВАТ «Укртелеком» використовує обладнання ECI Telecom та Cisco Systems, Inc. МТС-Україна (ЗАТ «Український Мобільний Зв'язок») побудував Backbone-мережу на DWDM-рішеннях Cisco Systems, Inc. та Huawei Technologies Co. Також рішення компанії Huawei використовуються у мрежах ТОВ «Астеліт» (торгова марка life:)) та ЗАТ «Телесистеми України» (торгова марка PEOPLEnet)

Восени 2009 року компанія Huawei успішно випробувала транспондери 40G на ділянці довжиною близько 760 км, уже побудованої оптичної мережі МТС-Україна на обладнанні Huawei OptiX Metro 6100, показавши, що нові транспондери не потребують серйозної заміни обладнання чи спеціального волоконно-оптичного кабелю, а також додаткових компенсаторів дисперсії.

Після успішних тестів МТС-Україна вирішила використовувати транспондери 40Gbps із клієнтськими інтерфейсами 4х10GEth та 4xSTM-64 для подальшого розширення ємності транспортної мережі, побудованої на обладнанні Huawei (транспондери 40G для обладнання Cisco, встановленого на мережі МТС зараз недоступні - jin)

"Транспондери 40G дозволять заощадити на інвестиціях (транспондер 4х10G дешевший, аніж 4 по 10G), зекономити слото-місця в обладнанні та бути готовими до появи найближчим часом обладнання із інтерфейсами 40GEth. Проте їхнє впровадження потребує додаткової оптимізації існуючої DWDM-мережі", - розповідає Олег Трощін, начальник відділу розвитку SDH та DWDM МТС-Україна.

Таке тестування було першим в Україні, але не першим у СНД. Ще у 2008 році російський ОАО "Транстелеком" сумісно зі спеціалістами Huawei тестували транспондери 40Gbps на ділянці оптичної мережі Москва – Санкт-Петербург, побудованої на обладнанні Huawei OptiX BWS1600G. Після цього транспондери були введені у комерційну експлуатарцію. Також тести проводились і на магістралі Москва – Самара – Новосибірськ ОАО "Ростелеком".

Технології 40G у мережах DWDM доступні і у продуктах інших вендорів, зокрема Alcatel-Lucent 1625 LambdaXtreme, ECI XDM, Ericsson MHL3000, Fujitsu FLASHWAVE 7500, NEC SpectralWave DW4000, Nokia-Siemens Networks hiT7300. Уже зараз постачальники телекомунікаційного обладнання планують зробити наступний крок - перехід до технологій 100G. До подальших дій готові і оператори. "Впровадження інноваційних технологій у нас виконується на постійній основі, - говорить Олег Трощін, МТС-Україна. - На сьогодні ми використовуємо обладнання з підтримкою останніх розробок компанії HUAWEI у галузі транспортної мережі".

Транспондери 100G тестувались на існуючих мережах компанією Huawei у Іспанії та Ericsson у Німеччині ще у 2009 році, проте про широкі комерційні розгортання не повідомлялось. Хто зна, можливо ми їх скоро побачимо в Україні?

No comments:

Post a Comment