замовляй футболку

Feb 4, 2010

Хто ж перший у автоматичному телефонному мобільному зв'язку?

Wikipedia пише, що вперше запропонована мобільна стільникова телефонія компанією Bell Labs у 1947 році, а перша комерційна мережа була запущена у Чікаго у 1970 році (за іншими даними - у 1964 році). У Японії NTT запустив комерційний мобльний телефонний сервіс у 1978 році.

Проте Wikipedia є соціальним сервісом із контентом згенерованим користувачами, і стовідсотково довіряти статтям не можна. У російськомовному сегменті мережі інтернет поширена стаття про систему радіотелефонного зв'язку "Алтай", автор якої розповідає що першою у світі автоматичною мобльною телефонною мережею була радянька система "Алтай", запущеної у Москві у 1963 році (комерційним запуском це важко назвати, оскільки вона була доступна лише обмеженому колу осіб). Так, ці мережі були першими, але першими у США, СРСР... але не у світі.

Стаття про першу у світі систему автоматичного телефонного мобільного зв'язку настільки розійшлала по рунету, що встановити авторство доволі важко. Проте ким би не був автор, він стверджуючи "першість" Алтаю порівнює радянську систему із американцями, але забуває про Європу, яка теж не відставала у розвитку зв'язку.

Першою у світі повністю автоматичною мобільною телефонною мережею стала система Mobile Telephony A (MTA), яка була запущена із 26 користувачами у 1956 році. Більшість користувачів складали юристи та лікарі у Стокльмі (Stockholm) та Гьотебурзі (Gothenburg), Швеція. Повністю автоматична телефонна мережа означала простоту користування - достатньо набрати номер, як на звичному проводовому телефоні, без вибору каналів, з'єднань з телефоністками, тощо.

Телефон системи MTA, 1956 рік
The original mobile phone from SRA in 1956 (MTA system). Photo: unknown.

Стстема була побудована компанією Ericsson для Swedish Telecommunications Administration (зараз TeliaSonera), дозволяла обслуговувати до 125 абонентів, і 17 жовтня 2006 року компанія Ericsson святкувала 50-річчя мобільної телефонії. MTA працювала у частотному діапазоні 160МГц (для порівняння - Алтай використовував 150МГц).

Жінка у автомобілі розмовляє по мобільному телефону, 1969 рік
Mobile phone in car, 1969. Photo: Telefon AB LM Ericsson

А уже з початку 80-тих років з'явились сучасні системи мобільного телефонного зв'язку, але це зовсім інша розповідь.

No comments:

Post a Comment