замовляй футболку

Jun 15, 2010

Смартфон? революція була задовго до iPhone, але дуже тиха


Смартфон — мобільний телефон із розширеною (у порівнянні із звичними "просунутими телефонами")обчислювальною спроможністю та комунікативними можливостями. У смартфонах працює повноцінна операційна система, яка дозволяє встановлювати додаткові програми із більшою функціоналістю, аніж програмне забезпечення для загальних платформ, як от Java ME чи BREW.

За даними Gartner найпопулярнішими платформами для смартфонів на початок 2010 року є Symbian, RIM (BlackBerry) та Apple (iPhoneOS), а ринкова доля Android уже обігнала Windows Mobile[1]. А з чого усе починалось?



За даними Вікіпедії першим смарфоном вважають IBM Simon, який був показаний як концепт у 1992 на виставці COMDEX у Лас-Вегасі. Цей комунікаційний пристрій об'єднував функціонал мобільного телефона, пейджера, персонального асистента (PDA) та факсимільного апарата. Початок продаж цих пристроїв стався у 1994 році у США. Цікавою особливістю пристрою була відсутність цифрової клавіатури, натомість номер набирався на на віртуальній клавіатурі, завдяки тактильному екрану.

Першим смартфоном від Nokia вважають Nokia 9000i Communicator, випущений у 1996 році, хоча сама компанія для позначення своїх "розумних" телефонів використовує назву "комунікатор". Окрім базових функцій PDA та телефона пристрій оснащений інструментами для роботи у мережі інтернет (поштовий клієнт, web-оглядач, telnet та термінал). Цікавим фактом є те, що комунікаор базується на процесорі архітектури x86.

А от термін смартфон вперше був використаний компанією Ericsson для позначення своєї моделі Ericsson R380 у 2000 році. Цей смартфон грунтувався на операційній системі Symbian OS версії 5 з підтримкою юнікоду. Наскільки мен відомо, це перший у світі телефон базований на Symbian.


Цікавим у конструкції цього смартфону є відстуність апартаних цифрових кнопок, а також кнопок керування телефонними функціями. На фліпі, який закривав частину екрану, кнопки присутні, але вони лише передають натискування на тактильний екран.



Слід зауважити, що ранні смартфони Ericsson та Nokia не підтримують GPRS, передача даних відбувалась по CSD, а тому такі рішення були дуже нішевими. Але у свій час R380s викликав у мене буру емоцій - модель мені дуже подбалась.

[1]Share of 2010 Q1 smartphone shipments by operating system, by Gartner. Данні - Вікіпедія

3 comments:

  1. > …пристрій об'єднував функціонал мобільного телефона, пейджера

    краще «функціонал» замінити на «можливості», або хоча б на «функціональність».

    > …кнопки присутні, але вони лише передають натискування на тактильний екран

    оригінальне рішення задачі, але… як намене — таки недолуге. не дивно, що не отримало продовження.

    ReplyDelete
  2. а чому "функціонал" тут гірше за "можливості"?
    не можу вловити філологічних акцентів..

    ReplyDelete
  3. Сейчас китайские смартфоны на уровне. Еще пару лет назад я бы не посмотрела в их сторону, а сейчас купила Xiaomi Redmi 4a и очень довольна характеристиками, плюс батарею держит достаточно. Еще и чехол для xiaomi redmi 4a https://itsell.ua/catalog/xiaomi-redmi-4a я нашла по очень хорошей цене. Так же радует, что такой телефон доступнее айфона в разы, а по функционалу действительно хорош, ну и дизайн, конечно дизайн...

    ReplyDelete