замовляй футболку

Jul 15, 2010

Незважаючи на застереження УДЦР, iPhone в Україні працюватиме

Вчора на УНІАНі з’явилась стаття, яка застерігає українців від купівлі Apple iPhone 4. Джерелом застережень є Український Державний Центр Радіочастот (УДЦР), який зауважує, що iPhone не сертифікований в Україні, і офіційних поставок з реєстрацією IMEI-кодів у “білому” списку Узагальненої бази даних кодів IMEI не було, і у найближчий час не перебачається.

Хоча в оригінальному повідомленні, а також матеріалах, ґрунтованих на ньому (див. Корреспорнент, Watcher, тощо), йдеться про iPhone, слід розуміти, що йдеться про модель Apple iPhone 4, оскільки iPhone 3G сертифікований в Україні





Невже усе так погано із iPhone в Україні? Варто вказати, що сертифікація та внесення IMEI у “білий список” узагальненої бази - процеси не пов’язані між собою. Для особистих потреб можна використовувати термінал стільникового рухомого зв’язку, який не пройшов процедуру сертифікації, за умови внесення його IMEI до “білого” списку.

Про це до речі говорить і УДЦР, який нагадує про можливість ввезення особисто, або у міжнародних поштових відправленнях, до двох iPhone, які можна легально зареєструвати.

Що ж робити, якщо ви не купували телефон за кордоном, а придбали його в Україні? Можна скористатись послугами осіб, які пропонують послуги внесення IMEI у “білий список” за “помірну плату” (з приблизними цінами можна ознайомитись на ЛІГА:ЗАКОН, додам від себе: “верхня планка” вкрай завищена), або спитати продавця, - цілком ймовірно, що цю операцію було проведено ще до продажу Вашого iPhone в Україні.

Окрім того, не слід забувати, що відключити ваш мобільний термінал можуть лише за наступних умов:
  • отримання абонентом СМС-повідомлення від оператора про внесення його терміналу до «сірого» списку Узагальненої бази даних кодів ІМЕІ із зазначенням дати відключення;
  • не підтвердження абонентом легальності походження мобільного терміналу в ДП «Український державний центр радіочастот» протягом 90 днів (після отримання СМС) та переведення його до «білого» списку.
За моїми данними, ні один з операторів на даний момент не розсилає SMS з повідомленнями, а отже можна спокійно користуваись своїм свіжокупленим iPhone, і почати шукати можливість його “легалізувати” лише після отримання попередження.

А чи будуть вони? У попередному матеріалі за темою я висловлював сумніви у блокуванні “сірих” абоненських терміналів. З того часу усі оператори розпочали встановлювати та тестувати необхідні частини мережі (EIR), проте у мене такі сумніви залишились і досі. Менеджер з зовнішніх зв'язків ТОВ «Астеліт» Надія Лубніна впевнена, що компанія готова до блокувань, але не буде їх здійснювати без рішень регулятора: «EIR впроваджений та протестований. Відключення буде відбуватись автоматично для всіх терміналів, коди яких ми будемо отримувати від УДРЦ. Вирішувати, які термінали відключати, буде УДРЦ, а не Компанія».

Колега з іншої компанії наголошує на недосконалому законодавстві у сфері зв’язку: «Найбільшою перепоною є відсутність законодавчих підстав для блокувань. Наразі відключення можливе лише у судовому порядку: по кожному «сірому» телефону має провадитися окремий судовий процес.» - говорить Сергій Товстенко-Забелін, провідний спеціаліст із зв'язків зі ЗМІ ЗАТ «Київстар Дж.Ес.Ем.». - «Київстар», як законослухняна компанія, виконує усі вимоги законодавства та Ліцензійних умов. Ми закуповуємо необхідне обладнання та імплементуємо його на нашій мережі. Але застосування EIR можливе лише після внесення відповідних змін у законодавство. Також EIR має застосовуватися одночасно усіма операторами (задля запобігання невиправданих конкурентних переваг) та в порядку, передбаченому Ліцензійними умовами (попередженням абонентів за 3 місяці).»

Таким чином, ймовірність, що блокування “сірих” телефонів таки розпочнуться цьогоріч, я оцінюю як невисоку, а враховуючи можливість внести “сірий” телефон у “білий список”, боятись купівлі iPhone 4 в Україні не варто. 

PS: для роботи iPhone 4 у мережі необхідна картка microSIM, її можна придбати у магазинах-салонах оператора Київстар чи вирізати з будь-якої SIM-картки.

7 comments:

  1. ще кілька фактів про iPhone:

    - усі "штатівські" iPhone лочені під AT&T, тому в Україну можуть приходити "лочені" або "розлочні";
    - never lock в основному походять з Європи;
    - у згадках про ціни у США часто говорять про $199 та $299 - це ціна з дворічним контрактом з AT&T, за два роки чи при розібванні контракту ціна телефону збільшиться на кілька сотень долларів (до +$500);
    - незважаючи на сертифікацію в Україні моделі iPhone 3G (сертифікат відповідності №UA1.155.0190038-08 від 19 грудня 2008 року), офіційно моделі iPhone 3G в Україну не постачались.

    ReplyDelete
  2. вот-вот.
    сертификация и регистрация IMEI - две большие разницы ;) и без согласия вендора (Эппл) никто официально сертификацию не получит и в базу не попадет.
    впрочем, никто не мешает одновременно с сервисом продажи, предлагать абонам регистрацию в органах УДЦР, "как бы" получив телефон в индивидуальной посылке ...

    ReplyDelete
  3. А я вот получил на руки через знакомых, а те еще через одни руки айпед, и теперь вот задумываюсь над его блокировкой - вернее модуля 3G так как он работает через карточку.

    И декларации пока неизвестно есть или нет, и как быть вообще не знаю.

    ReplyDelete
  4. Судя по законодательству, можно понести свой телефон, приложить паспорт с фактом пересечения границы и попасть в "белый" список.

    Но вообще это маразм конечно.
    - Так называемые "серая" продукция купленная за рубежом - не является подделкой, официально и законно куплена у производителя.
    Вся эта борьба с "серым" товаром, банальное желание загрести часть денег, которые идут мимо них.
    Производителю не важно, где свои товары продавать.

    - Понятно, что если завтра 30% страны получат уведомление, что их собираются отключить, то они снесут здание УДЦР до основания;)
    А если реально отключат, то подадут коллективный иск.
    Закон этот не для граждан, не для операторов, не для производителей! Так что поддержку против найти будет легко.

    - Интересно будут ли отключать телефоны нерезидентов, которые живут в стране:) Им тоже свои телефоны в списки подавать?

    - Если бы закон был для людей, то отключали бы ТОЛЬКО телефоны из черного списка. То есть списка телефонов, которые заявлены как украденные.

    ЗЫ: Странно.. мой ПДА в белом списке, хотя везли его из США ;)

    ReplyDelete
  5. нести нікуди не треба, достатньо бамажко поштою відправити, причому копію.

    порівняйте наприклад з автомобілями: куплений "легально" за кордоном, потрібно ввізши її в Україну розмитнити. Не розмитниш, не зможеш зареєструвати, розмитнення наповнить бюджет. Податки і мито ж сплачуються не лише в Україні, а "сірі" поставки - без сплати (усіх, і повному об'ємі) податків і мита.

    Коли PDA ввезений?

    ReplyDelete
  6. а на самом деле, как быть с нерезидентами? я работаю в иностранной компании. так наши все товарищи ходят с телефонами, куплаеными в европе и никто естественно никаих деклараций не заполнял и писем не писал.
    а что делать тем. кому скажут через полгода приезжать работать в Украину. им что выбрасывать свои телефоны и покупать здесь?

    ReplyDelete
  7. У Борисполі зараз над паспортним контролем для тих, хто вїзджає в Україну показують попередження, з роз'ясненням, що термінали працюватимуть лише 3 місяці, і лінк на УДЦР. У тому числі і англійською мовою

    ReplyDelete