замовляй футболку

Aug 10, 2010

Практикум: Як дізнатись кількість оперативної пам'яті у Android (UPDATED)

Пристрої на базі Android стають усе більш популярнішими, а користувачі-ґіки вибираючи пристрій хочуть мати про нього якнайбільше інформаці. Проте далеко не усі виробники зазначають кількість оперативної пам'яті, і відповідно у оглядах пристроїв її або не вказують, або будують лише здогадки.

Оскільки Android базований на Linux, то багато інформації про пристрій можна дізнатись "стандартними" для лінукса шляхами, провівши деякі додаткові підготовчі кроки, які детально описані у сьогоднішньому практикумі.

UPD: Звичайні користувачі можуть пропустити ґіківський варіант збору інформації та перейти зразу у останній розділ статті



Отже розпочнемо! Для початку, потрібно добратись до консолі, я для цього використовую вільну (open source) програму ConnectBot, яка дозволяє підключатись до віддалених серверів по SSH чи Telnet, а також отримувати доступ до локальної консолі телефону чи планшету.

Встановлюємо звичним шляхом з Маркету, тут ніяких несподіванок у користувачів Android-пристроїв не виникне.

Після встановлення, запускаємо програму, вибираємо тип з'єднання Local, вводимо логін (може бути будь-яким) та натискуємо Done (чи Enter).


Усе, ми у консолі телефона, тепер можна давати команди (rm -R / не працює, перевірено). Щоб дізнатись розмір пам'яті, можна скористатись командою free

Як видно із знімку екрану, Samsung Galaxy Spica i5700 (саме на цій моделі знімались зображення екрану) містить 162MБ оперативної пам'яті.

 Альтернативний шлях - команда cat /proc/meminfo. А от cat /proc/cpuinfo видасть інформацію про процесор, на якому базований пристрій.


Проте не у всіх версіях ОС та не на усіх пристроях у виведенні команди cat /proc/cpuinfo присутня інформація про модель CPU та його частоту, тому спробуємо пошукати цю інформацію у іншому місці. Зробимо ls /sys/devices/system/ (чи еквівалентну пару команд cd /sys/devices/system/ та ls), у виводі цієї команди можна знайти натяки на модель процесора, який використовується у вашому пристрої


Судячи із знімку екрану, Galaxy Spica побудований на базі процесора Samsung S3C6410. А от для того, щоб дізнатись частоту процесора, необхідні права суперкористувача (root).
УВАГА: "рутування" пристрою може призвести до втрати гарантії на пристрій, та вихід його з ладу.
Якщо у вас "рутований" пристрій, даємо команду su щоб переключитись у режим супер-користувача (root), а після цього вивчаємо вміст файлів /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_cur_freq та /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_max_freq за допомогою команд cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_cur_freq та cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_max_freq



Як видно із зображання екрану, робоча частота процессора у Samsung i5700 складає 800МГц.
Порада: вийти з режиму супер-користувача можна за допомогою команди exit, цією ж командою слід завершити свою роботу з консоллю пристрою
UPDATE: Андрій Дегелер назвав цей спосіб занадто ґіківським, і запропонував значно простіший метод, який підходить блондинкамзвичайним користувачам.

Ставимо з Android Market безкоштовну утиліту (зверніть увагу на ресурси, до яких програма отримає доступ - для параноїків кращим все ж залишається ґіквський метод)


Після запуску утиліти на вкладці Dashboard серед інших параметрів можна знайти ємність оперативної пам'яті пристрою, для Samsung Spica програма показує 161МБ. У розділі Memory на вкладці System це того-ж телефону можна прочитати 162МБ, різницю я можу пояснити помилкою заокруглення.


Також на вкладці System знаходиться розділ CPU, інформація у якому співпадає із видачею команди cat /proc/cpuinfo, а на додачу є мінімальна, максимальна та поточна частота процесора (cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_min_freq, cpuinfo_max_freq та cpuinfo_cur_freq)


На жаль, тип процесора на i5700 програма визначити не змогла (проте це не означає, що вона його не покаже на інших пристроях).

Дякую Андрієві за доповнення.

Сподівюсь стаття допоможе вказувати у оглядах та порівняннях Android-смартфонів більше технічних характеристик.

3 comments:

  1. Класно, але чого перша картинка на Samsung i5700, а то трохи збиває з пантелику, всі досліди ж з 5700 були :)

    ReplyDelete
  2. усе просто, "цікаві досліди" можуть бути повторені на будь-якому Android-телефоні, планшеті чи че будь-чому, а Nexus One - чи не найвпізнаваніша залізяка на цій ОС. Та і зображення телефона Spica не було під рукою :)

    ReplyDelete
  3. Дякую, буду користуватися.

    ReplyDelete