замовляй футболку

Sep 17, 2010

Економимо на роумінгу. Кейс 1

Щодня співвітчизники перетинають кордони України, фактично у кожного при цьому у кишені знаходиться стільниковий телефон, проте далеко не усі знають роумінгових тарифів. Як результат, у мережі з'являються повідомлення типу "витратив усі кошти/заліз у борги у роумінгу".

Це перша частина із циклу статей на моєму блозі, які розповідатимуть, як можна зекономити на роумігну. Усі статті (якщо не буде сказано інше) грунтуватимуться на моїх реальних поїздках, як це модно зараз називати "кейсах".

Отже, кейс перший, який грунтується на моїй поїздці у Росію у серпні цього року.

Чи не найголовніше правило: не використовувати у роумінгу передачу даних (GPRS/EDGE чи HSPA), вимкінть її у роумігу. Ціна 50kB (по діючих тарифах Київстару) складає 5 гривень (з ПДВ, без 7,5% ПФ), що перетворюється у 108 гривень 54 копійки за мегабайт (1024kB, тут і далі я приводжу ціну з врахуванням ПДВ та ПФ), чи 111 тисяч 149 гривень за гігабайт (1024MB), а в реальності завдяки заокругленню в більшу сторону ціна буде ще вища. Не знаю як у вас, а у мене при погляді на ці цифри виникає стійке бажання не використовувати передачу даних у роумінгу без крайньої потреби (twitter та facebook, а також вКонтакті та інші Однокласники до таких явно не належать).

Оскілька поїздка тривала більше аніж 1-2 дні, то я купив місцеву SIM-карту передоплаченого зв'язку (у даному випадку, це був МТС, але це не суттєво) у перший день мого перебування. Тариф вибирався враховуючи мої потреби у місцевих дзвінках (а такі були, і для них будь-який місцевий тариф вигідніший, аніж роумінг), мобільному інтернеті, та ціні дзвінків в Україну (у даному випадку я підключив послугу Любимая Страна, яка за абонплату у 50 рублів (~13 гривень) у місяць дозволяє дзійснювати дзвінки в Україну по 4.5 рублів за хвилину дзвінка (біля 1.15 гривні).

Оскільки мобільний термінал (телефон) у мене був лише один, то для прийому вхідних дзвінків я зробив переадресацію з свого номера Київстар на місцевий (номер Utel я залишив в Україні, оскільки у Росії послуги роумінгу для абонентів передоплаченого зв'язку від Укртелеком не надаються). Переадресацію можна встановити чи зняти з меню вашого телефону, чи за допомогою комбінації **21*<номер телефону у міжнародному форматі># (щоб встановити переадресацію) та ##21# щоб її відмінити. Перевірити статус послуги можна за допомогою комбінації *#21#.
Підказка: зручно перевіряти стан рахунку, витрати на роумінг і переадресацію за допомогою систем самообслуговування Мій Київстар/Мій Djuice, Мій life:) чи Інтернет-помічник. При цьому користувачі Київстар та МТС можуть керувати переадресацією за допомогою цих систем.
УВАГА: перебуваючи у роумігну встановлюйте лише безумовну переадресацію, у іншому випадку послуга переадресації тарифікуватиметься за роумінговими тарифами.

Тепер, у мене у телефоні місцева SIM-карта, з якої я можу здійснювати дзвінки в Україну по ціні близько 1.50 гривні за хвилину (враховуючи усі комісії та абонплату), та на яку переадресовані усі вхідні дзвінки на мій київстарівський номер. Скільки ж коштуватиме переадресація? Коштуватиме вона ціну вихідного дзвінка у відповідну країну, у моєму випадку це 10 гривень за хвилину (з врахуванням ПДВ, без ПФ), ціна ж вхідного дзвінка у роумінгу складає 9 гривень (з ПДВ, без ПФ). Де ж тут економія? Економія досягається за рахунок Call Back - при вхідному дзвінку на мій звичний номер (Київстар) HLR оператора переадресує дзвінок, передавши номер, з якого мене викликають. Іншими словами, при дзвінку на мій номер, телефон показує номер людини, яка мене викликає, тому я можу відхилити дзвінок і зразу-ж передзвонити на цей номер по значно нижчій ціні, аніж роумінгові розцінки.

Кошти, витрачені на невелику кількість "дорогих" (10 гривень/хвилина) вхідних дзвінків, які були прийняті з необережності та з прихованих номерів, були невеликі, оскільки таких дзвінків було небагато.
Приимітка: Росія по ціні за роумінг і переадресацію не самий вдалий приклад, якщо поїхати у Грузію, по переадресація обійдеться у 10 гривень при ціні вхідого дзвінка у роумінгу 12 гривень за хвилину, у Вірменії відповідно 10 та 25 гривень - переадресація уже вигідна і без CallBack.
Ще одним способом зекономити є переадресація дзвінка на номер у мережі Укртелекому, а з цього номера зробити переадресацію на місцевий, оскільки тарифи державного оператора на міжнародний зв'язок дещо нижчі. Так, дзвінок у Росію коштує усього 2.65/хв, що дасть ціну вхідного дзвінка без Call Back біля 3.5-4 гривні (вартість переадресації на номер Укртелекому, та по укртелекомівських тарифах дзвінка у РФ), проти 9 гривень роумінгових тарифів.
УВАГА: список країн, у яких працює міжнародний роумінг Укртелекома для абонентів передоплаченого зв'язку невеликий, тому можна попросити когось із рідних чи знайомих включити переадресацію на вашій SIM-карті, коли ви уже перебуваєте за кордоном
Недоліком способу із переадресацією було те, що протягом мого перебування у РФ я не міг приймати SMS (оскільки моя SIM-карта не знаходилась у телефоні), у наступну поїздку я планую взяти другий термінал, у якому знаходитиметься моя українська SIM-карта.

Перевагою такого способу економії є відсутність необхідності доступу в інтернет, чого потребують рішення базовані на SIP/Skype, та можливість недорого здійснювати та приймати місцеві дзвінки, чого ви не отримаєте у випадку використання "туристичної" SIM-карти.

А як ви економите на роумінгу?

12 comments:

  1. Цікава ідея із переадресацією! У моєму випадку, маю телефон який підтримує і wifi. Якщо пощастить і я перебуваю у країні, де безкоптовний wifi поширений (у кав'ярнях, на вокзалах), то необхідність дзвонити до України через телефонну мережу зникає - замість цього я дзвоню через скайп або sip-послугу від задарма. Зверніть увагу, zadarma.com надає можливість вашим знайомим дзвонити за місцевим номером у Києві (і деяких інших містах) - ці дзвінки переадресуються на ваш sip-клієнт. ця послуга безкоштовно, але набравши місцевий номер ун Києві ваші друзі, після цього, мусять набрати ще й ваш "код". Якщо хочете "прямий" київський номер - це коштуватиме кілька десятків доларів. (вибачте за рекламу; якщо в Україні є ще подібні сервіси - було б цікаво про них довідатись).

    ReplyDelete
  2. Дякую за відгук. Про zadarma я звісно з знаю, але не вважаю цей спосіб зручним для вхідних дзвінків, оскільки він потребує дзвінка на інший номер і донабору. Але загалом, про IP-телефонію (SIP в основному) будуть частини 2 і 3 (розглядатись будуть декілька операторів включаючи і zadarma, та навіть власний VoIP-сервер)

    ReplyDelete
  3. якщо гововити про Європу і не про одну країну то мій Київстар (Бомба) -> Білайн + Улюблена країна -> "туристична" SIM-карта

    ціна вхідного дзвінка (10коп. + 1.5 грн.) + ПФ

    якщо гововити про Європу і суто про Польщу, Чехію, Іспанію, Португалію, Угорщину, Грецію, Німеччину, Словаччину, Румунію, Швейцарію тоді мій Київстар (Бомба) -> Білайн (Тариф "Західний") -> "туристична" SIM-карта

    ціна вхідного дзвінка (10коп. + 0.9 грн.) + ПФ

    ReplyDelete
  4. зручне та майже найдешевше рішення для вхідних та вихідних дзвінків в роумінгу - SIP номер від Укртелекому (послуга ОГО!Телефонія). За 10 грн. в міс. надається український номер з кодом 0892. Вхідні безкоштовні, максимальний тариф вихідного дзвінка на мобільні в Україну 72 коп., на міські 36 коп., а на мобыльны Утелу 25 коп.
    Користувався укртелекомівським сіпом на Маврикії. Витратив за 10 днів 210 грн. але в дзвінках ні я ні дружина себе не обмежували.

    ReplyDelete
  5. Владислав, про ОГО!Телефонію я знаю, але там є багато незручностей:

    1. для підключення послуги необхідно бути абонентом фіксованого зв'язку Укртелекому (при цьому абонплата 20 гривень у місяць, відключення - лише по письмовій заяві у ЦОА) чи послуги ОГО!
    2. мій кейс дозволяє не використовувати доступ до інтернету, який потрібний для SIP-у, з SIP-ом бдуть "кейс 2" та 3;
    3. На даний момент дзвінки на номери +380892хххххх приймаються лише з мережі Укртелекому, з мереж МТС, life:) та Київстар зателефонувати неможливо (ситуація скоро зміниться)
    4. В Укртелекома є і інші кокрументи, які по SIP-у дають номери +38089XYYYYYY, скоро про це буде стаття

    ReplyDelete
  6. користуюся тревел сім.
    він був моїм бартерним рекламодавцем,
    маю вдома 2 номери тревел сім і поповнення десь на 50 баксів.
    Пребуваючи рік тому в Китаї, витратив десь баксів 70-100, ні в чому собі не відмовляючи.

    ReplyDelete
  7. знов таки на ТС можна робити переадресацыю, це пойнятно

    ReplyDelete
  8. to 1gor: я для себе у TravelSim не бачу змісту, по перше переадресація на естонсьий номер коштуватиме 15 гривень за хвилину*, по друге там відсутній чи дорогий GPRS-інтернет, а по третє - з місцевою SIM-картою значно дешевші/зручніші місцеві дзвінки (наприклад, таксі віддзвониться на місцевий ноемр значно охочіше), а я місцевим зв'язком у подорожах зазвичай користуюсь.

    * у TravelSIM є можливість арендувати український DID за $0,29/день + $0,29/хв, і робити переадресацію через нього за схемою Твій номер -> транзитний DID -> естонський номер, що в принципі досить вигідно

    ReplyDelete
  9. Ще раз перечитав коментарі:
    TravelSIM, SIMFORTOUR, Гудлайн, тощо + SIM-карта Beeline з підключеню послугою Улюблена країна (*139*1*372#) дасть доволі невисоку ціну прийому дзвінків у роумінгу, у випадку подорожі більш ніж у одну країну. В іншому випадку - те саме, але місцевий номер :)

    ReplyDelete
  10. Pokies n' Slots n' Pokies n' Pokies n' Pokies n'
    Pokies n' Pokies 온카지노 n' Pokies n' Pokies n' Pokies n' Pokies 메리트카지노 n' Pokies n' Pokies n' Pokies n' Pokies. jeetwin This page is continually updated.

    ReplyDelete
  11. Players can benefit of|benefit from|reap the advantages of} the interactive game statistics and the detailed wager historical past, and so they can chat with the dealers, other players or contact Live Support every time they need it. 카지노사이트 The Roulette game is one of the|is among the|is likely considered one of the} oldest, most iconic and enticing gambling video games on the earth. Pragmatic Play Roulette supplies a superior Roulette half in} experience on desktop or mobile devices.

    ReplyDelete