замовляй футболку

Oct 1, 2010

Відключення "сірих" IMEI: бути чи не бути?

Останніми днями профільні ЗМІ заполонила хвиля повідомлень щодо відміни рішення НКРЗ про впровадження баз кодів IMEI. Як першоджерело цих повідомлень виступають публікації у Інтерфаксі від 14 вересня та "Комсомольській правді в Україні", датоване 30-тим вересня. При цьому підґрунтям для гучних заголовків є слова Володимира Олійника:
"проте ми, йморівно, так і не прийдемо до того, що їх (незаконно ввезені телефони - прим. Інтерфаксу) відключатимуть..."
Слід зауважити, що це висловлювання не є офіційною позицією регулятора, більше того, на тому-ж круглому столі Олійник зазначив, що НКРЗ не має наміру відмовлятись від ідеї впровадження узагальненої бази даних кодів IMEI.

Державні ограни не могли проігнурувати масові повідомлення ЗМІ, і сьогодні НКРЗ розіслало спростування:

Деякі засоби масової інформації, посилаючись на розміщену в газеті „Комсомольская правда в Украине” від 30 вересня 2010 року публікацію під заголовком «Серые» мобильные отключать не будут», поширили інформацію, про те, що нібито відміняється відключення незаконно ввезених в Україну, так званих „сірих,” мобільних телефонів. При цьому йде посилання на заяву, зроблену «Інтерфаксу» Головою Національної комісії з питань регулювання зв’язку України Володимиром Олійником.
У зв’язку з цим НКРЗ офіційно заявляє: ”Комсомолка” подала висловлювання В. Олійника у викривленому вигляді, чим ввела в оману національних операторів мобільного зв’язку та мільйони читачів. Сутність позиції НКРЗ полягає в тому, що „сірі” мобільні телефони не будуть відключатися до введення в експлуатацію необхідного обладнання у всіх операторів мобільного зв’язку.
.....
Що стосується порядку обліку кодів ІМЕІ мобільних телефонів, то його Національна комісія з питань регулювання зв’язку України не відміняла і відміняти не збирається. Процес побудови наміченої системи регулювання використання лише легальних мобільних телефонів наближається до логічного завершення. НКРЗ отримано запевнення від всіх операторів мобільного зв’язку про готовність наприкінці року встановити пристрої ідентифікації кінцевого обладнання (EIR) на своїх мережах. Це є останнім кроком на шляху запуску в автоматизованому режимі системи, яка остаточно вирішить проблему використання на мережах стільникового зв’язку України лише легально ввезених мобільних телефонів.

Чи відключатимуть "нелегальні" телефони використовуючи списки IMEI? Як я і писав у попердньому матеріалі, у найближчі декілька місяців чи півроку відключень не буде, а спроби впровадити практику відключень будуть натикатись на жорсткі дії операторів, яким такі відключення не вигідні. Рекомендую пригадати повідомлення Київстару про відсутність законних підстав для обмеження телекомунікаційних послуг.

Проте не забуваємо, що технічна можливість відключень існує, виконуючи наказ НКРЗ, оператори встановили на своїх мережах EIR-и. Встановлене обладнання можна використовувати не лише для контролю за експортом, але наприклад і для блокувань чи відстеження викрадених телефонів, а отже говорити про витрачені надаремно кошти не можна.

Хоча я впевнений у тому, що масові відключення "сірих" не почнуться, я рекомендую читачам перевірити власні IMEI та зареєструвати їх, для власного спокою.

Матеріали за темою:
- Як внести IMEI телефона/модема у "білий список"
- Відключення "сірих" IMEI не буде?
- Незважаючи на застереження УДЦР, iPhone в Україні працюватиме

PS: мене дуже здивувало, що хвиля публікацій, яка опирається на слова пана Олійника на круглому столі 14 вересня почалась лише через два тижні, 28 вересня.

No comments:

Post a Comment