замовляй футболку

Nov 2, 2010

Які зміни нас чекають?

На засіданні, яке відбулося 28 жовтня, НКРЗ схвалив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг». Якщо Кабмін завтердить документ у даній редакції, то нас очікує багато змін.

Що суттєвого слід очікувати?

Регулятор готує законодавчу базу до відключень терміналів, електронні номери яких (IMEI для GSM та UMTS-пристроїв, ESN, MEID для CDMA) відсутні у узагальненій базі даних кодів.

2.8. Виявлення оператором рухомого (мобільного) зв’язку підключення до його телекомунікаційної мережі кінцевого обладнання, електронний номер якого, зокрема код ІМЕІ, не включено до відповідної узагальненої бази даних кодів, яка ведеться згідно з законодавством, є підставою для блокування оператором цього кінцевого обладнання через три місяці після першої реєстрації в мережі з попередженням абонента в установленому законодавством порядку.
У випадках, передбачених законодавством, у разі відсутності електронного номеру кінцевого обладнання в узагальненій базі даних, оператор відправляє повідомлення на телефонний номер абонента про можливе блокування цього кінцевого обладнання із зазначенням причин. У повідомленні також вказується адреса, контактний номер телефону сервісного центру оператора, куди має звернутись абонент для уникнення блокування кінцевого обладнання, та строк вжиття споживачем заходів щодо уникнення блокування.
Строк надання послуг на термінал, електронний номер кінцевого обладнання якого відсутній в узагальненій базі даних, не повинен перевищувати трьох місяців з дати першої реєстрації електронного номеру цього термінала у мережі будь-якого оператора мобільного зв’язку України.

Суттєвим також є принципи тарифікації - протягом сеансу зв'язку усі тарифікаційні одиниці повинні тарифікуватись однаково, і не повинні тарифікуватись послуги, які не є самостійними (набір номера, з'єднання та роз'єднання звінка, тощо). Стосовно заборони повилинної та півхвилинної тарифікації, про які останнім часом багато говорилось, такі норми у проекті Постанови досить неоднозначні:
3.7
....
Для обліку послуг, в тому числі роумінгу, використовуються наступні одиниці:
у мережах мобільного та фіксованого зв’язку - секунда, байт, штука;
для послуг телефонного зв’язку, що надаються за допомогою таксофонів - 15 секунд;
для послуг місцевого телефонного зв’язку, що надаються з використанням АТС, обладнання яких не дозволяє вести по секундний облік - хвилина;
для послуг місцевого телефонного зв’язку, що надаються з використанням АТС, обладнання яких не дозволяє вести почасовий облік, тарифні одиниці не встановлюються
при цьому пункт 3.2 звучить

Оператор, провайдер може встановлювати та пропонувати на вибір споживача тарифи на окремі послуги та/або тарифні плани на визначений ним перелік (пакет) послуг, а також термін їх дії. При цьому оператор, провайдер зобов’язаний надавати споживачам (за їх вибором) не менше одного тарифу (тарифного пакету) на послуги, що ним надаються, із застосуванням тарифної одиниці – одна секунда для тарифікації послуг голосової телефонії та один байт – для послуг передачі даних.
Це допускає використання одного тарифного плану із посекундною і побайтною тарифікацією із значною ціною, яка відлякає споживачів, при цьому у інших ТП застосовувати інші інтервали тарифікації, формально виконавши вимоги Правил надання та одержання талекомунікаційних послуг.

Суттєвими є і вимоги щодо інформування абонентів про зміни у тарифних планах, не пізніше аніж за 7 днів до їх запровадження, причому таке інформаування повинене бути не лише через сайт оператора та ЗМІ, але і адресно (за допомогою телефонного дзвінка, SMS-інформування, електронної пошти, тощо).

Якщо документ без змін буде затверджений Кабінетом Міністрів, нас чекають більш прозорі правила тарифікації, але ймовірно і підвищення номінальної вартість зв'язку.

2 comments:

  1. UPD: Роман Хіміч повідомив, що проект уже "покромсали", залишивши можливість ПЗЗ, та "посекундну" тарифікацію, залишивши вимогу "При цьому оператор, провайдер зобов’язаний надавати споживачам (за їх вибором) не менше одного тарифу (тарифного пакету) на послуги, що ним надаються, із застосуванням тарифної одиниці – одна секунда для тарифікації послуг голосової телефонії та один байт – для послуг передачі даних"

    Як я і писав вище, оператори зроблять такі тарифи "для галочки", зробивши на них загороджувальні тарифи.

    ReplyDelete