замовляй футболку

Jul 1, 2011

1 липня - початок нової ери мобільного зв'язку

Сьогодні, 1 липня виповнюється 20 років від початку нової єри цифрового радіотелефонного зв'язку, оскільи саме першого липня 1991 року відбувася перший у світі дзінок у комерційній GSM-мережі Radiolinja (зараз Elisa)у Фінляндії.

На відкриття мережі приїхав Премєр-Міністр Фінляндії Harri Holkeri, який і здійснив перший дзвоник, зателефонувавши меру міста Та́мпере Kaarina Suonio.

Зараз, за даними GSA у світі налічується 838 GSM-мережі у 234 країнах та територія, а кількість користувачів перевищила 4.4 мільярдів, і ця цифра зростає приблизно на мільйон абонентів щодня. Найбільша кількість абонентів у мережах GSM та WCDMA (UMTS) у Китаї 747.7 мільйона, у Індії налічується 685.5 мільйона абонентів. EDGE запущений на 545 мережах у 198 країнах (дані на 8 квітня 2011).



А в Україні 1 липня МТС святкує 18 років від запуску NMT-мережі під брендом UMC. На відкриття мережі було запрошено Перезидента україни Леоніда Кравчука, який здійснив перший дзвоник, зателефонувавши послу України у Німеччині Івану Піскову. Підстраховував, допомагаючи розібратись з телефоном і набрати номер Міністр зв'язку України Олег Проживальский (зараз - директор по корпоративному укравлінню і контролю «МТС-Украина»). Розмова тривала менше хвилини, і після неї у офісі на вул. Московській 23, у офісі UMC (який знаходився у приміщенні Укртелекому) розпочався продаж стільникових терміналів та підключення до мережі.

Слід нагадати, що перший мобільний оператор в Україні було створено як спільне україно-датсько-голансько-німецьке акціонерне товариство, 51% акцій якого належало «Укртелекому».

За 18 років кількість користувачів мобільного зв'язку в Україні перевищило кількість населення, і станом на травень 2011 року 51,62 мільйони абонентів працює в українських мережах (за даними iKS-Consulting), з яких 35.8% припадає на долю історично першого україського мобільного оператора.

(1) Harri Holkeri, Прем'єр-міністр Фінляндії здійснбє перший у світі GSM-дзвоник 1 липня 1991 року у Хельсінкі, Фінляндія. Фото Nokia Siemens Networks.
(2) Президент України Леонід Кравчук здійснює перший NMT-дзвінок в Україні 1 липня 1993 року, Київ, Україна. Фото «Сегодня»

No comments:

Post a Comment