замовляй футболку

Dec 20, 2009

Історичний огляд: Відеофон родом з кінця 1960-тих

Шведська компанія Ericsson розпочала у 1960-тих роках у Швеції розвивати відеофони, користувачами яких тоді бачились бізнесові організації, промисловість, удядові установи, банки, тощо.


Tage Erlander, Swedish PM, uses the videophone to talk to Lennart Hyland, a popular TV show host, 1969.
Time: 1969-04
Archive: Telefonaktiebolaget LM Ericsson


"Польові дослідження" були проведені в Стокгольмі, за участю одного зв'язку між двома філіями банку SEB в Стокгольмі.

Відеотелефон може бути використаний двома способами - направляючи камеру на обличчя співрозмовників, та направлючи вниз, наприклад на документи, графіки, тощо. Це дозволяло поговорити з колегою, а після цього показати йому якусь схему чи діаграму, для кращого розуміння. У великих компаніях це змогло б зберегти велику кількість часу, оскільки з відеотелефоном мітинги можна проводити віддалено.



Не зважаючи на прогресивність відеофонії, через декілька років, зважаючи на високу ціну та невелику популярність відеофонів, проект було згорнуто, а нам залишились лише музейні експонати та рекламний фільм 1971 року, який я пропоную переглянути:


Please Upgrade Your Flash Player

Get Adobe Flash player


Проте, за моїми відомостями ця система відеотелефонії не була першою у світі, перший тестовий зразок "Picturephone" був побудований у 1956 компанією AT&T, але він передавав не відео, а зображення (фотографію) кожні дві секунди. Уже у 1964 році було створено систему " Picturephone Mod 1". Публічне тестування відбулось у спеціальному павільйоні, з якого можна було здійснити сеанс відеозв'язку міє Діснейлендом та Нью-Йорком. Відвідувачі обох павільйонів вибирались маркетинговою агенцією, яку найняв AT&T.

І хоча відгуки відвідувачів були не дуже схвальні (обладнення доволі громіздке, незручне керування, малий розмір зображення, тощо), комерційний сервіс був запущений у 1970 році у центральній частині Пітцбурга.


1972-73 Mod II AT&T 'Picturephone', source: Wikipedia

Цікаво, чи використовує ви зараз відеофони?

У підготовці статті використані публічно доступні у мережі інтернет матеріали компаній Ericsson, AT&T.

3 comments:

  1. Цікава стаття! Був дещо вражений роками, не думав що ця ідея на рівні комерційного застосування була винайдена так давно...

    ReplyDelete
  2. ой, та де там.. я навіть вебкамери ніколи не мав:)
    нашо то треба?...

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete