замовляй футболку

Jan 15, 2010

Як внести IMEI телефона/модема у "білий список"

Оскільки в Україні почала працювати узагальнена база кодів IMEI, а операторам наполегливо рекомендують "вимикати" телефони, коди IMEI, які не внесені до "білого переліку", змушують багатьох людей ставити запитання про "легалізацію" свого телефону (внесення коду IMEI до "білого переліку").

Лякатись не потрібно, адже для мобільних слухавок, придбаних за межами України, є простий і легальний спосіб зареєструвати код IMEI свого телефону (чи модему). Достатньо написати заяву на ім'я начальника Українського Державного Центру Радіочастот та надіслати рекомендованим листом у найближчому поштовому відділенні.

Заяву надсилати на адресу:

Український Державний Центр Радіочастот
проспект Перемоги, 15-й кілометр
м. Київ, 03179

Текст заяви залежить від того, чи термінал придбаний особисто під час перебування за кордоном, через Інтернет-магазин, чи його передали друзі/знайомі. Якщо ви самі придбали і привезли до України телефон/модем, то слід написати:

Начальнику УДЦР
Слободянюку П.В.
Ющенко Віктора Андрійовича
вул. Банкова, 11.
м. Київ, 01220


ЗАЯВА



Прошу Вас зареєструвати код IMEI мого мобільного телефону марки iPhone 3Gs, IMEI 0101113006310121 придбаного для особистого користування під час перебування за кордоном.

До заяви додається:
1. Копія паспорта з відмітками про перетин Державного Кордону;
2. Копія касового чеку та заповненого продавцем гарантійного талону


01.01.2010р. /підпис/ В.А. Ющенко


Окрім цієї заяви у конверт потрібно вкласти копію першої сторінки паспорта, а також сторінок із штампами про виїзд та в’їзд в Україну. Загалом УДЦР рекомендує заповнювати митну декларацію, і вказувати у ній марку/модель телефону, а також кількість. Тоді, замість документів, що посвідчують придбання телефону за кордоном, до заяви слід прикласти оригінал митної декларації.

Якщо ж телефон придбаний через знайомих за кордоном, або в Інтернет-магазині і прийшов поштою, тоді текст заяви наступний:


Начальнику УДЦР
Слободянюку П.В.
Ющенко Віктора Андрійовича
вул. Банкова, 11.
м. Київ, 01220


ЗАЯВА


Прошу Вас зареєструвати код IMEI мого мобільного телефону марки Google Nexus One, IMEI 0347113006310154 отриманого для особистого використання у міжнародному поштовому відправленні на замовлення в Інтернет-магазині Google Phone.

До заяви додається:
1. Копія паспорта;
2. Митна декларація (форма CN22)

01.01.2010р. /підпис/ В.А. Ющенко


У конверт, окрім заяви, вкладаємо ксерокопію власного паспорта (можна "внутрішнього" - вимога УДЦР) та митну декларацію форми CN22. Її можна знайти приклеєною до посилки (як варіант вона може бути частиною етикетки посилки). Приклад форми CN22:



Вдалої покупки і реєстрації!

29 comments:

  1. ги-ги ти в обідвох випадках привів приклад телефону-прототипа (чи американця).

    Всі IMEI які починаються з нуля є або прототипами або зробленими для ринку США.

    ReplyDelete
  2. В березні мені доведеться «легалізовувати» ґуґлофон, що я купив в штатах у T-Mobile для дівчини.
    З паперів у мене є лише інвойс (чек) з вказанням моєї американської адреси та моделі телефону (IMEI там немає, є лише якийсь SKU).
    Сподіваюсь прокатить :)

    ReplyDelete
  3. ти його особисто привозитимеш, чи будеш сюди переслати (як?) Від цього залежить, які документи тобі будуть потрібні, але у будь-якому випадку проблем немає

    ReplyDelete
  4. jin,
    він вже давно в Україні — його батько відвіз на початку листопада :)
    за місяць я повертаюсь і по приїзду відправлю лист в цю контору.

    ReplyDelete
  5. Товариш в Італії. Він придбав там iPhone 3GS (документи з супермаркету є). Хоче передати мені цей телефон через знайомих (не знаю чи буде митна декларація). Як мені його легалізувати?

    ReplyDelete
  6. Швидше за усе декларації не буде :) попроси когось із товаришів зробити копію паспорта із відмітками про перетин держкордону, і маючи чек та копію папорта легально зареєструвати "від імені власника паспорта"

    ReplyDelete
  7. Сертифікація та внесення ІМЕЇ телефону до загальної бази - це одне й те ж саме?

    Телефон, ввезений на територію України, має ж бути сертифікований у нас.

    ReplyDelete
  8. Снртифікація та внесення у узагальнену базу кодів IMEI - два не пов'язані з собою процеси

    ReplyDelete
  9. Якщо телефон привезений із-за кордону, то чи потрібно його сертифікувати?
    Чи достатньо буде внесення ІМЕЇ до бази?

    ReplyDelete
  10. Для приватного користувача на практиці достатньо внесення у узагальнену базу IMEI

    ReplyDelete
  11. скажите как можно сделать если чека на руках нет?
    привез с России, миграционка на границе осталась..

    ReplyDelete
  12. дикларации нету тоже...

    ReplyDelete
  13. Руслан, тут є два підводні камені:
    - потрібен документ, який підтверджує факт придбання за кордоном;
    - потрібна відмітка про перетин держкордону;

    Але:

    a. ніхто не відміняв підробки документів;
    b. ніхто не відміняв хабарництва;
    с. можна попросити когось, при претині держкордону заповнити декларацію, внесши туди свій телефон із ВАШИМ IMEI (погранслужба їх не звіряє), отримавши таким шляхом документи для "легалізації".
    d. можна забити, йморвіність відключень у цьому році крайнє низька

    ReplyDelete
  14. Купив на eBay Motorola Milestone за 570usd з доставкою. Наші славіні митники здерли 2355грн мита і приаттачили декларацію. CN22 немає. і шо дєлать? слати їм копію цієї декларації?

    ReplyDelete
  15. Всім привіт а хто скаже скільки це буде коштувати

    ReplyDelete
  16. Если я, гражданин другой страны, приехал и хочу использовать местную сеть купив сим-карту, как в этом случае?

    ReplyDelete
  17. Купив телефон в нашому інтернет магазині... через декілька місяців дізнався що він не локалізований для україни... як внести мій EMEI код в базу?

    ReplyDelete
  18. Підкажіть що робити
    Купив три телефони в китайському інтернет магазині, йдуть одною посилкою
    А тепер тільки дочитався що дозволяється не більше двох інекше не внесуть до білого списку і ще й на пошті не віддадуть посилку без дозволу УДЦР теж потрібно якусь заяву писати і місяць чекати щоб отримати відповідь і отримати свою посилку :(
    потрібно мабуть було замовляти відправку двома посилками?
    хто щось порадить?

    ReplyDelete
  19. 2Anonymous: задекларувати на в’їзді і зареєстувати;
    2Артем: лагального способу немає, якраз у цьому і річ — зупинити «сірі» схеми;
    2Anonymous: забити і дивитись що буде. Закон, який зобов’язує операторів блокувати такі телефони поки у стані законопроекту на розгляді у комітеті ВР. Стосовно ввезення трьох пристроїв поштою — у вас надія на вибірковість перевірок поштових відправлень і неуважність митних працівників

    ReplyDelete
  20. Только после принятия данного закона "Проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про телекомунікації" щодо запобігання користуванню терміналами, законність ввезення яких на територію України не підтверджена
    Номер, дата реєстрації: 9695 від 12.01.2012" возможно, будут отключать терминалы.
    Таким образом повториться ситуация, когда существующие ИМЕИ "аминстируют".
    http://statuspress.com.ua/state/mobilnoe-otklyuchenie.html

    ReplyDelete
  21. телефон уже на украине но в черном списке - че делать?

    ReplyDelete
  22. Для тих, хто хоче купити "сірий" телефон за нижчою ціною порівняно із таким самим "білим" проте вагається через можливий ризик бути заблокованим.

    Читаємо ПРОЕКТ закону 9695 від 12.01.2012 (див. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=42306 ) а саме Прикінцеві положення:

    "1. Цей Закон набирає чинності з 1 березня 2012 року.
    2. Усі ідентифікатори терміналів, що обслуговуються в телекомунікаційних мережах станом на 1 березня 2012 року і відповідають міжнародному формату, за поданням відповідних операторів до 15 березня 2012 року заносяться до бази даних ідентифікаторів."

    Цей закон чинності ще не набрав, відповідно дата набрання чинності буде змінена (якщо за нього взагалі проголосують). Відповідно крайньою датою реєстрації телефонів в мережі (дата першого використання), для того, щоб він попав під амністію буде дата прийняття цього закону. Це випливає з проекту і навряд чи тут щось поміняється.

    Отже, поки що можна купувати дешевші "сірі" телефони, але треба пильнувати за тим, на якому етапі розгляду знаходиться оцей проект № 9695, інакше можна круто пролетіти.

    PS
    2 Anonymous із чорним телефоном... Можете звернутися у регіональне відділення Українського державного центру радіочастот. Просто туди підіть і спробуйте довести, що занесення вашого телефону у чорний список прикра помилка. Шансів "обілити" мало, навіть якщо на телефоні не висить кримінал.

    ReplyDelete
  23. доброго дня, а якщо я купив телефон в інтернет-магазині і в мене є тільки гарантійний талон і чек можливо його внести до бази данних??

    ReplyDelete
  24. Олександре, якщо ви придбали термінал у українському інтернет-магазині — то ні, немає. Сенс введення таких списків — якраз боротьба із продажем терміналів ввезених по «сірих» схемах

    ReplyDelete
  25. хочу придбати мобілку за кордоном через інтернет магазин,чи потрібно буде платити мито після його отримання, чи буде він працювати? Можливо є це якісь нюанси. Порадьте будь-ласка. Всім буду вдячний.

    ReplyDelete
  26. Если я куплю телефон, который официально в Украине не продается, в украинском интернет-магазине, попадет ли он под амнистию ?

    ReplyDelete
  27. Сьогодні отримав офіційну відповідь з УДЦР про внесення IMEI до узагальненої бази IMEI купленого в Китаї(інтернет магазин).
    Відправляв 2 в одному листі (апарат на 2 сімки).
    Перевірив обидва мають статус "знаходиться в БД".
    Весь процес тривав 11 днів.
    Відправляв по вашій інструкції. Проте на сайті УДЦР є певні зміни тепер можна відправляти копію митної декларації, і треба класти трекномер посилки в іншому все так і залишилось.
    Дякую вам за вашу статтю - почуваюсь законослухняним громадянином.

    ReplyDelete
  28. Доброго дня. Купив телефон на olx і дізнався що він сірий. Зараз обов'язково серьтфвкувати або вносити imei?

    ReplyDelete
  29. На якій стадії зараз цей закон? Чи впроваждують адміністративні покарання за невиконання закону? Чи є уголовна відповідальність? Будь ласка, надайте відповідь?

    ReplyDelete