замовляй футболку

Feb 15, 2010

Відключення "сірих" IMEI не буде?

Сьогодні НКРЗ оприлюднила повідомлення стосовно відключення стільникових терміналів, коди IMEI яких знаходяться у "сірому списку":
Деякими ЗМІ поширюється інформація навколо питання відключення з 16 лютого ц.р. операторами мобільних телефонів, коди IMEI яких внесено до «сірого» списку.

НКРЗ повідомляє, що відключення операторами мобільних телефонів відбуватиметься за наступних умов:

- отримання абонентом СМС-повідомлення від оператора про внесення його терміналу до «сірого» списку Узагальненої бази даних кодів ІМЕІ із зазначенням дати відключення;

- не підтвердження абонентом легальності походження мобільного терміналу в ДП «Український державний центр радіочастот» протягом 90 днів та переведення його до «білого» списку.

В інших випадках відключення мобільних телефонів операторами не можливе.

Відключення мобільних телефонів, коди ІМЕІ яких внесено до „сірого” списку оператори повинні здійснювати відповідно до чинного законодавства.



Цікава стаття стосовно відключення "сірих мобілок" нещодавно була у КоммерсантЪ-Україна. Короткий зміст статті: оператори не встановили на своїх мережах EIR-ів, окремо, чи як частину HLR-ів, і не обіцяють встановити необхідне обладнання/функціонал найближчим часом.

Що це означає? Те, що оператори на даний момент не мають технічної можливості блокувати термінали, IMEI-коди яких знаходяться у "сірому" списку. Для такого блокування необхідно встановити EIR, що вимагає грошових інвестицій та часу. Або імплементувати "самописні костилі", які блокуватимуть такі телефони силами BC/IN. Такі дії потребують часу/ресурсів, це знизить продуктивність відповідного обладнання оператора та може повпливати на стабільність роботи мережі.

Оскільки операторам не вигідно займатись питаннями блокуваннями "сірих" IMEI, а державний регулятор постійно демонструє поступливість стосовно тернімів впоровадження узагальненої бази кодів, абоненти ще довго зможуть користуватись своїми "сірими" терміналами. Оператори будуть відтягувати процес "блокування" скільки зможуть, і прогнозувати якісь конкретні терміни зараз дуже важко, і цілком ймовірно, що "блокувань" цьогоріч не буде. Тобто можна не поспішати реєструвати свій "сірий" телефон. Навіть якщо щось зміниться найближчим часом, у вас буде 90 днів на реєстрацію. Коли-ж ви вирішили реєструватись - можна скористатись моїми порадами

4 comments:

  1. ги! чудова новина для торгашів з радіоринку =)

    ReplyDelete
  2. как обьяснить то что мои завезенные из-за границы девайсы все в белом списке?.. правда не спорю - завезены они были еще года 2 назад

    ReplyDelete
  3. Усі пристрої, які знаїодились в мережах мобільних операторів до певної дати (точну дату треба шукати, але це осінь 2009 року) автоматично попали у "білий список"

    ReplyDelete