замовляй футболку

Jan 1, 2011

Що таке 4G?

Навколо терміну 4G багато спекулювань, оскільки багато операторів та вендорів використовують позначення 4G у маркетингових цілях на позначення технологій WiMax, LTE та HSPA+. А використання проміжних позначень, на зразок 3.5G, 3.75G чи 3.9G, ще більше заплутує споживача.

Для відповіді на запитання "що таке 4G" слід повенутись на крок раніше, що 3G. Останнє планувалось як глобальний стандарт, завдяки якому голосові та додаткові послуги (відеозв'язок, високошвидкісний доступ до мережі, тощо) можна отримати у будь-якій частині земної поверхні. Для розробки такого стандарту був створений консорціум 3rd Generation Partnership Project (далі 3GPP). Проте не усі виробники і оператори підтримали ініціативу, і з'явились конкуруючі стандарти, проекти та розробки.


Вимоги до "третього покоління" були сформульовані Міжнародним телекомунікаційним союзом (ITU) як IMT-2000. На даний момент до IMT-2000 (тобто до 3G) входять декілька технологій, у тому числі  стандарти розроблені 3GPP та WiMax Forum1.

За аналогією до IMT-2000, вимоги до наступного покоління будуть описані у ITU у IMT-Advanced. 21 листопада 2010 ITU повідомив що IMT-Advanced буде описувати стандарти наступного покоління 4G, і першими стандартами, що відповідають IMT-Advanced будуть LTE-Advanced та WirelessMAN-Advanced2. Слід підкреслити "будуть", оскільки рішення ще не ратифіковано, і офіційно IMT-Advanced ще не затверджено. Як і специфікації самих стандартів зв'язку ще остаточно не прийняті.

Українські ЗМІ писали, що ITU переглянуло своє рішення дозволила використання терміну 4G на позначення технологій WiMax, LTE, та інших (див публікацій ITC.ua від 20 гурдня, Коммерсантъ за 24 грудня, тощо). Ці публікації грунтуються но повідомленні ITU датованим 6 грудня. У цьому повідомленні говориться, що термін 4G не визначений, тому він може бути застосований і до інших технологій, які не є кандидатами у IMT-Advanced, остаточне прийняття якого очікується на початку 2012 року3.

Так що ж таке 4G? З точки зору ITU, ITM-Advanced (4G) ще не затверджений, а отже стандартів четвертого покоління ще не існує. Але оскільки визначення терміну 4G ще немає, ніхто не забороняє використовувати його на позначення певних технологій чи мереж. Як результат, оператори, що вживають 4G для реклами своїх мереж, не обманюють абонентів. Просто слід розуміти, що 4G у рекламі послуг не означають IMT-Advanced і можуть позначати фактично будь-яку із 3G технологій.

1http://www.itu.int/rec/R-REC-M.1457/e
2http://www.itu.int/net/pressoffice/press_releases/2010/40.aspx
3http://www.itu.int/net/pressoffice/press_releases/2010/48.aspx

Також читайте:
Freshetel та Intellecom - українські 3G оператори по технології WiMax
Еволюція мобільного широкосмугового доступу у мережах 3G/HSPA

4 comments:

  1. Top 25 Tech Fails of the Year - Version by Time Magazine

    #15. 4G Marketing
    http://techland.time.com/bps-machinery/17-4g-
    marketing/

    ReplyDelete
  2. The conflicting claims have caused consumer confusion over the definition and value of 4G. Sprint's head of its 4G business, Matt Carter, previously said T-Mobile USA "is putting a mask on 3G and pretending it's 4G." T-Mobile claims that in many cases, its network offers a faster connection than Sprint. One organization said none of the carriers technically can be classified as having a 4G network.

    "It's getting so confusing, that it starts to mean nothing to the consumer," said Todd Crick, a consultant for inCode, the consulting arm of L.M. Ericsson Telephone Co. "I'm predicting someone will go off the reservation and drop the 'G.'"

    звідси

    ReplyDelete
  3. Є дуже хороший термін на позначення "сучасного 4G" - Faux G. Рекомендую до вживання

    ReplyDelete