замовляй футболку

Oct 7, 2009

Розлочити ZTE MF-100? Це просто!

Почну з того, що модеми ZTE MF100 з набору «Київстар. Мобільний Інтернет» розлочити можна, хоча деякий час у цьому сумнівались деякі журналісти та оглядачі, можливість такої операції на своєму прикладі довів Сергій Гіпш.

Питання наступне, а чи варто це робити, і чи є якісь юридичні чи етичні перепони розлочки модема?

Ліричний відступ: Зразу скажу, що у статті йтиметься лише про саме модем ZTE MF100 із комплекта «Київстар. Мобільний Інтернет».

Відповідь проста: модем розлочувати варто, і ніяких перепон для цього я не бачу.

Які перепони приходять на думку? При купівлі модему (зверніть увагу, у комплекті із SIM-картою передоплаченого зв'язку) покупець не заключає ніякого договору із оператором, за яким він б зобов'язувався використовувати обладнання лише у мережі ЗАТ «Київстар Дж.Ес.Ем.», договір публічної оферти я не знайшов, побіжним поглядом. Отже перепони у вигляді відповідальності перед Київстаром я не бачу.

Наступна можлива перепона - легальність використання модема у мережі іншого оператора. Тут мій аргумент наступний: модем ввезений в Україну легально, сертифікований і придбаний у роздрібній мережі, IMEI модема знаходиться у списку "білих". Є один "слизький" момент, розлочку можуть розглядати як втручання у роботу чи зміну констуркції засобу радіозв'язку, тому після такого втручання модем "зміненої констукції" необхідно сертифікувати повторно. Мій контраргумент: процедура розлочки змінює лише процедуру ініціалізації модема і не змінює характеристик радіоінтерфейсу та інтерфейсу підключення до електроно-обчислювальних пристроїв (а простіше кажучи, USB-порта).

Чому варто розлочувати модем? Відійду від цього запитання, оскільки відповіді немає...

Коли знайомий кілька днів тому попросив порекомендувати модем для використання з SIM-картою єдиного в Україні UMTS-оператора, я порекомендував придбати саме комплект «Київстар. Мобільний Інтернет» на базі модему ZTE MF100, оскільки при ціні у 199 гривень це зараз найкраща на ринку пропозиція по співвідношенню ціна/функціональність, незалежно від обраного оператора. І я дуже вдячний Київстару за таку можливість ;) Дякую вам панове!

Ви ще не надумали купити ZTE MF100?

А от із людьми, які надають послуги розлочки не усе так біло і пухнасто - вони втручаються у роботу програмно-апаратних комплексів, та часто займаються незаконною підприємницькою діяльністю
А у вас є якісь аргументи проти розлочки? Залюбки подискутую у коментарях.

Зображення модему для ілюстрації потягнуте із статті інтернет 3g від київстару — вибір мережі та швидкість Тараса Івасика.

Дісклаймер: ця стаття є лише моєю приватною думкою, як приватної особи, і її не слід сприймати як заклик до будь-яких активних дій. Також я не несу ніякої відповідальності у випадку завдавання шкоди абонентам та компаніям при використанні чи невикористанні цього тексту.

8 comments:

  1. і обійдеться розлочений модем у 199 UAH + 10 USD :)

    Мій Huawei E220 Mobilink Edition підключений до мережі UTEL сьодні зранку "видав" швидкість закачки 680кб/с. UTEL розширяє канали?
    До сьоднішнього дня швидкість закачки коливалась від 220 до 460 кб/с. Подивимось як буде далі ....

    ReplyDelete
  2. схиляюся до думки, що треба а) розлочити модем і б) попрощатися з контрактом на 3g-зв'язок від київстару (53 грн за 600 мб + 0,16 грн/мб зверху) і взяти припейд 3g від утелу (0,10 грн/мб) для мобільного використання час від часу, коли нема під рукою домашнього wifi.

    але поки що лінуюся =)

    ReplyDelete
  3. 600МБ від Utel-у (на умовах U'try) коштуватимуть 0.1 (UAH/MB) * 600 (MB) * 1.0625 (ПФ) = 63,75UAH, що дещо дорожче аніж 50 * 1.0625 = 53,14 UAH із послугою "Інтернет-3G" від Київстару на контракті. Але "понаднормлвий" мегабайт буде дешевшим, і немає зобов'язань стосовно щомісячних платежів, при контрактній формі підключення до пакетів U'net вартість буде нижчою

    ReplyDelete
  4. Я можливо буду не по темі. Але вчора дивилась перший прямий ефір (тепер часто кажуть - етер) "Танцюють всі - 2" і побачила, що генеральним спонсором проекту виступає Київстар "Мобільний Інтернет".

    ReplyDelete
  5. Дякую за коментар, зараз Київстар досить інтенсивно рекламує свій "мобільний інтернет", вони роздали трохи комплектів журналістам, виступили спонсорами "медіакемпу"... але попри те, відгуки про їхні послуги скоріше нейтрально-негативні (чого і слід було чекати у мережі ВАТ "Укртелеком", але трохи дивно у власній мережі).

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. Сейчас делаю именно это!
    Вот бы инструцию.. пока не задымелось
    =)

    ReplyDelete
  8. Так стаття класна, але не погано було б видати, ЗБІРНИК "Надуй КИЇВСТАР, або як розлочити знаменитий MF100")))) Так сказати в трудящі маси, юзерів)))

    ReplyDelete