замовляй футболку

May 7, 2010

МТС віддає експлуатацію своєї мережі NSN-у

Оператор зв'язку ОАО «Мобильные ТелеСистемы» (МТС) у квітні повідомив про підписання п'ятирічного контаркту з Nokia Siemens Networks на повне керування та експлуатацію мережі у Центральному Федеральному Окрузі Російської Федерації, за виключенням Москви.

Згідно контакту МТС передасть NSN експлуатацію і керування мережею*, а також та частину персоналу (250 чоловік, що переведуть в NSN). Це один з перших подібних значнх контактів на теренах СНД.

* Керування мережею – це, зокрема, контроль за роботою усього обладнання, його монтаж, налаштування і введення в експлуатацію, дистанційна заміна програмного забезпечення, проектування нових сегментів, оптимізація мережі, та інше.

За повідомленням МТС, компанія має намір оцінити ефективність проекту з аутсорсингу обслуговування мережі у ЦФО РФ. Висновки вплинуть на рішення щодо тиражування проекту в інших регіони країни, та, цілком можливо, закордоном.


У світі на даний час оутсорсинг експлуатації мережі є в переліку топових трендів. Лідери серед вендорів - це Nokia Siemens Networks, Ericsson та Alcatel-Lucent. За оцінкою Informa Telecoms&Media, ці команії розділили між собою 60% світового ринку оутсорсигну обслуговування мереж мобільного зв'язку, а витрати операторів на такі послуги сягнуть $29 мільярда до 2014 року.

Таж дослідницька компанія Informa Telecoms&Media оцінює економію оператора від подібних контрактів до 20-25% - від витрат на обслуговування та експлуатацію мереж.

Прикладами останніх вагомих контрактів можна привести контракт між Nokia Siemens Networks та Orange на підтримку мереж мобільного оператора у Великобританії та Іспанії, чи недавній контракт між Ericsson та Mobilicity у Канаді.

В Україні підписаний Managed Services контракт між ЗАТ «Телесистеми України» (CDMA-оператор PEOPLEnet) та Huawei Technologies Co. У рамках підписаної угоди Huawei уже почав займатись експлуатацією мережі оператора, а також проведе розширення ємності існуючої оптичної мережі «телесистем». Детальніше розповісти про цей контракт представники підрядника відмовились.

Що дає оутсорсинг оператору? Передача функцій обслуговування та експлуатації дозволяє оптимізувати витрати компанії і кількість персоналу. Причому йдеться не лише про чисельність персоналу, котрі зайняті в обслуговуванні мережі, але й про багато допоміжних служб - транспорт, охорона праці, навчання, тощо. Аналогічно і економія перевищує фонд заробітної плати та соціальних пакетів відповідних працівників.

Що дає оутсорсинг підрядній організації? Окрім прямих прибутків, як от доходи від контракту на оутсорсинг, це і збільшення ринку збуту для свого обладнання та послуг. У сучасних ринкових умовах вендори прагнуть перетворитись із "продавців заліза" на "продавців послуг", і Managed Services одна із найвигідніших для них пропозицій.
«Наше рішення в сфері експлуатації та обслуговування мереж (Managed Services) дозволяє операторам спростити діяльність, пов'язану із технічним керуванням мережею, та сконцентруватись на основному бізнесі компанії», - коментує керівник бізнес-підрозділу «Глобальні послуги» компанії Nokia Siemens Networks Ашиш Чаудхари (Ashish Chowdhary). - Ми раді, що МТС обрала нас як партнера у цьому проекті, оскільки цей вибір підтверджує лідерську позицію компанії на ринку професійних послуг у регіоні».

Хочу окремо звернути увагу на персонал компанії МТС, який перейде у штат NSN та субпідрядних організацій. Вони потрібні обом компаніям для більш плавного "перехідного періоду", протягом якого експлуатацією та плануванням займатимуться люди, які виконували ці функції у МТС. Проте на мою думку, з часом структура буде змінюватись і оптимізовуватись, і частина з 250 осіб буде віддана субпідрядникам.

3 comments:

  1. Дописав до статті український досвід ;) На жаль, пресс-служба оператора проігнорувала мої запитання, а Huawei відмовився надавати інформацію стосовно цього контракту, проте за моїми данними передача мережі на даний момент знаходиться у процесі

    ReplyDelete
  2. А ще частина з цих 250 людей просто втратить роботу...

    А за деякою інформацією "з третіх рук", ОАО МТС буде розширяти практику підряду, і про нові контракти ми дізнаємось ще у цьому році

    ReplyDelete
  3. MEGA DRIVE | Casino - Mapyro
    The 세종특별자치 출장마사지 MEGA 평택 출장마사지 DRIVE, located 용인 출장안마 at 4111 Harrah's Cherokee Parkway in Cherokee, North 경상남도 출장샵 Carolina, United States. The brand new 충주 출장안마 gaming and

    ReplyDelete